HISTORI

Kooperacioni Italian per Zhvillim eshte i pranishem ne Shqiperi qe nga viti 1991, per te ndihmuar autoritetet shqiptare ne zhvillimin dhe stabilizimin e vendit dhe per te lehtesuar arritjen e objektivave t demokratizimit, ndertimin e institucioneve socio-ekonomike dhe te integrimit evropian.
Me nje angazhim total prej rreth 300 milione Euro, Italia eshte sot donatori i pare dypalesh dhe e treta ne menyr apsolute pas Bashkimit Evropian dhe Bankes Boterore me mbi 70 iniciativa aktive.

Eshte e mundur t identifikohen tri faza per angazhimin e Italise ne fushen e bashkepunimit per zhvillim. Faza e pare mbulon emergjencat e viteve '90, i dyti lidhet me forcimin e procesit te zhvillimit socio-ekonomik t vendit, faza e trete, e cila u hap kohet e fundit me nenshkrimin e Protokollit te Bashkepunimit 2010-12, kerkon te mbeshtese Shqiperine ne procesin e integrimit evropian.

Si pasoje e renies se regjimit komunist, Kooperacioni Italian perballoi situaten emergjente humanitare duke kontribuar me ndihma dhurate, kryesisht ushqimore dhe duke plotesuar nevojat kruesore, si pjese e misionit nderkombetar Pelikani. Gjate viteve '90 angazhimi italian vazhdon me ndihmen ne menaxhimin e emergjencave dhe pjesemarrjen ne misionet e ardhshme te ndihmave humanitare, te gjithe nen komanden italiane. Ne krizen e vitit 1997 per shkak te renies se skemave piramidale financiare, Kooperacioni Italian ka ndermarre veprime ne kuader te operacionit Alba per te shperndare ndihma dhe rivendosjen e sherbimeve per rimekembjen e infrastruktures. N vitin 1999, per shkak te gjendjes se jashtezakonshme si pasoje e fluksit te refugjateve nga Kosova, Kooperacioni Italian ka marre ne vend te kesaj, pjese ne misionin Ylberi. Ne kete faze, pavaresisht nga vazhdimimi i nje situate emergjente, Kooperacioni Italian hedh bazat per ndihme te drejtperdrejte ne favor te masave te hartuara per te promovuar nje zhvillim te vete-qendrueshem ekonomike, bazuar ne nje ekonomi tregu, sipas angazhimeve te ndermara ne Komisionin e Perbashket per bashkepunim midis Italise dhe Shqiperise.

Protokolli i Bashkepunimit per Zhvillim ne vitin 2002 e fillon fazen e dyte te angazhimit te Bashkepunimit Italian ne Shqiperi. Me nje total prej rreth 202.000.000 ne formen e kredive ne ndihme (160 M ) dhe dhurate (42 M ) per qeverine shqiptare, programimi i Protokollit fokusohet ne proceset e zhvillimit, duke kontribuar ne nevojat per te pershtatur infrastrukturen e vendit per nje rritje socio-ekonomike. Italia financion aktiviteteve ne sektorin e burimeve te energjise, transportit, infrastruktures dhe atij idrik, por edhe ne favor te zhvillimit te sektorit privat, rregullimin e sherbimeve sociale dhe forcimi i institucioneve. Per me teper, ne kete faze, Kooperacioni Italian ka mbeshtetur nje sere nismash te tjera, zbatohen nga agjensite nderkombetare, OJQ-ve apo vete institucioneve shqiptare, qe kane per qellim perkrahjen e popullates me te rrezikuar dhe ne fusha te tilla si arsimi, shendetesia, trajnim profesional dhe te barazise gjinore.

Nenshkrimi i Protokollit te Bashkepunimit pr Zhvillim per vitet 2010-2012 ka hapur fazen e trete te aktiviteteve te Bashkepunimit Italian ne favor te integrimit evropian te Shqiperise. Ne vitin 2009 qeveria shqiptare paraqiti kandidaturen e saj per antaresimin ne BE. Bashkepunimi Italian do te mbeshtese objektivat e antaresimit nepermjet nderhyrjeve ne baze te protokollit te ri per nje total prej 51 milion Euro. Si eshte rekomanduar nga kalendari nderkombetar per efektivitetin e ndihmave nga Kodi i Sjelljes per ndarjen e punes ne politikat e bashkepunimit per zhvillim, Protokolli fokusohet vetem ne tre fusha:

- zhvillimin e sektorit privat permes linjes se kreditit, tashme operacional ne mbeshtetje te ndermarrjeve te vogla dhe te mesme;
- zhvillimin rural nepermjet programit te modernizimit te bujqesise;
- zhvillimit social nepermjet programit te konvertimit te borxhit.
© 2004 - 2016 Zyra e Bashkepunimit per zhvillim Design & Programing WPP


The challenge was to find enough room in this cheap replica watches uk thin case for the uniquely angled Tourbillon 24 Secondes movement. The watchmakers incorporated a dome into the replica watches sapphire crystal exhibition back to provide the extra volume needed. The manual-wind movement, made in-house by cheap replica watches Greubel Forsey, inclines its tourbillon cage at 25 degrees, unlike most other tourbillons where the cage is completely linear. Most other tourbillons make one revolution in sixty seconds, while the Replica Uhren tourbillon in the Vision does that revolution in 24 seconds.
.